Jag har läst Gustaf Molanders minnen, Jag minns så gärna. Och minns gör Molander verkligen, men han skriver inte många ord om sig själv, istället porträtterar han kända och okända människor han mött. Till de mer välkända hör Gösta Ekman (d.ä.), till de mer okända får man bestämt räkna Fredrik, Mauritz Stillers exemplariske hovmästare. Texten är skriven med viss finess och det vilar ett vemod över raderna. Min favorit är en Natt i Wienerwald.
På bilden ovan ses Molander på återbesök i SF-ateljéerna ute i Solna. Det är en bild jag tycker mycket om. När boken kom ut var han 83 år gammal och hade dragit sig tillbaka. En av hans sista filmer var novellen Smycket (1967) med Ingrid Bergman Gunnar Björnstrand i huvudrollerna.
Molander föddes 1888 och gick åren 1907-1909 på Dramatens elevskola som han blev chef för ett tiotal år senare. Dessemellan arbetade han som skådespelare både i Stockholm och vid Svenska teatern i Helsingfors. Det var dock som filmregissör som blev uppmärksammad. 1919 skrev han manuset till Stillers filmatisering av Herr Arnes penningar och så småningom blev det Molander själv som filmatiserade Lagerlöfs verk, bland andra Jerusalem och Kejsaren av Portugallien. Däremellan han han med att regissera vi som går köksvägen, den lustiga 30-talskomedin.
Molander hade en bror, Olof, som under några år var fruktad chef för Dramaten och en mycket skoningslös regissör. År 1938 förlorade han tjänsten som övertogs av Pauline Brunius.
Jag såg att Gösta Ekmans (d.ä.) rökrock i svart sidenbrokad ligger ute på Bukowskis. Då tänkte jag på dig.
Nu? Ja, den borde man i så fall unna sig. Jag har dock redan två, en i vinröd ull med tofsar i livremmen och en brun, kortare sak med sidenslag.
Ja, igår var visst sista dagen. Den klubbades tydligen för 3200:- ser jag nu. Fast som du säger, två rökrockar räcker nog ganska långt. http://www.bukowskis.se/auctions/S190/1631-rokrock-1900-talets-forsta-del
Ja, jag hittade den, men det var för sent! Två är mer än nog, dessutom röker jag inte ens.
Och: den var mycket snygg!