En sommarledig antecknar, del 18

Det har varit släktträff och då hamnade jag vid kvarnen i Altersbruk. Här finns inte längre några rester av järnhanteringen, endast en kvarn med tillhörande damm. Vackert är det likafullt även om vädret denna dag var både kallt och grått.

Kvarnen är gammal och har inte varit i bruk på många år. Jag var där någongång i slutet av 70-talet med min pappa, antagligen för att mala, jag minns inte riktigt. Kvarnen ligger precis efter dammen som sig bör men är tyvärr väldigt förfallen. Många av glasrutorna är trasiga och dörren saknar lås. Ägarna är egensinniga, och vill inte på några villkor rusta upp byggnaden. Det är stor skandal.

Det är väldigt fint inuti, mängder av gamla apparater från förra seklets början och en nästan sakral stämning i den övergivna lokalen. Från fönstren ser man rakt ner i den lilla fors som passerar kvarnen. Eftersom många glasrutor saknas, hör man tydligt forsens brus.

När jag var liten brukade vi ofta bada vid badplatsen som ligger i kvarndammen. Vattnen var väl inte så varmt, men miljön var underbar och höll man sig inom den av bryggor inramade rektangeln slapp man de kallaste strömmarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *