Smördrypande, kalljästa, lyxbullar

Min assistent, nej inte Agnes i köket, utan den elektriska Assistenten, gick sönder för några år sedan. När jag äntligen kom mig för att öppna den för att se vilken sorts drivrem som där skulle vara såg jag att remmen inte gått av, utan bara åkt av drivaxeln. Det felet var lätt åtgärdat och genom att behandla den med MP-52 (möbelpolish!) blev remmen återigen användbar.

Har man assistent är det inte speciellt jobbigt att baka och skall man baka bullar rekommenderar jag verkligen Kalljästa bullar. Dessa påminner en smula om weinerbröd och är enormt goda. Om man vill så kan man tillsätta 1 tsk bakpulver i degen får mer volym (det var något som tant Ronny lärde mig).

200 g smör eller margarin
6 dl vetemjöl
50 g jäst
2 dl kall mjölk
2 msk socker

Fyllning
100 g smör eller margarin
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker

Jag brukar börja med att lösa upp jästen i lite av den kalla mjölken. Sedan tillsätter jag resten av mjölken, sockret och såpass mycket vetemjöl så att degen går att hantera. Därefter tillsätter jag smöret som är kylskåpskallt och skuret i mindre tärningar. Degen arbetas sadan samma med resten av mjölet till en smidig deg. Det är bra om det finns mindre klumpar smör kvar i degen, bullarna blir frasigare då.

Kavla försiktigt ut degen till en stor fyrkant/rektangel på mjölat arbetsbord. Sporra degen i fyrkanter, cirka 25 stycken Lägg en klick fyllning på varje och vik hörnen mot mitten och tryck till.  Nyp ihop bullarna och lägg dem i pappersformar.

Låt bullarna jäsa i ca 2 timmar i rumstemperatur. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker blandat. Om du vill även lite hackad eller flagad hackad mandel. Grädda i 250 graders ugnsvärme i 8-10 minuter.

Ofta rekommenderas att smöret ska vara rumsvarmt och tillsättas redan när degen blandas samman med mjölk och mjöl. Jag tycker att den lätt blir för kladdig då. Om du vill göra på det sättet, tillsätt rumsvarmt smör och allt mjöl efter att du läst upp jästen i lite mjölk (och sockret naturligtvis).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *