Få saker irriterar mig så som alla dessa förbannade balkonglådor som hängts upp på vackra funkisfasader med start på 70-talet. Istället för smäckra konstruktioner i järn och smide, har balkongfronterna ersatts med en lättmetallkonstruktion som är att betrakta som mycket klumpig. Detta är naturligtvis inte snygg!
En bidragande orsak till detta utbyte är naturligtvis det faktum att moderna balkonger i aluminium inte behöver underhållas, istället byter man ut dem när det blivit gamla och fula och det är rent och skärt resursslöseri. Under 30-40-talen var variationen mycket stor och många hus hade individuellt formgivna balkonger. Idag, när de flesta renoverats genom utbyte till moderna standardbalkonger, råder det däremot stor likriktning och det är naturligtvis synd. När det gäller funktionalismens byggnader sitter karaktären till största delen i just balkonger, fönster och portar och därför måste man var mycket rädd om dessa detaljer.
Titta nu på det tredje avsnittet i serien Varför är det inte snyggt?
Bravo! Om inte annat för att jag får lära mig en del, som är en novis på området. Det problematiseras dock saker och ting eftersom man nu ser fler fula saker än tidigare – när man inte tänkt på det.
Ja, jag vet, det är det som är problemet. Ibland får man gå med skygglappar för att kunna njuta, tyvärr.
Ja, bravo! Puckade Stadsbyggnadskontoret. På dem igen!
Ja! Fick precis mail från Malmö Museer som vill ha hjälp med att bevara gamla ferrofönster i Kockumsområdet i Malmö. de är ju jättesnygga och dem kan man verkligen inte ta bort.
Men grattis, vad kul! Vad är ferrofönster? (Frågar lite skamset.)
Värdarna struntar oftast i hur balkonger, och för den delen hur fönster kommer att se ut när dessa byts ut. Jag bor själv i allmännyttan och i mitt hus som är byggt 1947 vill SB byta fönster under 2012. Har motsatt mig detta, och försökt få grannarna ”med på tåget”. Tyvärr utan framgång.
/Peter
Grannar har en tendens att villigt ta emot allt som är ”gratis” och nytt. Usch!
Jag trodde att svenska Bostäder och allmännyttan hade ärt sig något. Har du pratat med Stadsbyggnadskontoret alternativt Stadsmuseet? Bättre att diskutera med dem än med grannarna. Går det inte kontakta Svenska Bostäder och fråga hur de motiverar ett fönsterbyte ur ekologiskt perspektiv? Att nytillverka fönster av dålig kvalité kan knappast vara bra för miljön. dessutom är det inte estetiskt tilltalande. Bättre då att byta ut det inre glaset till ett energiglas så blir det både tyst och varmt.