På sista tiden har det gått helt överstyr: nu skall kreti och pleti förvandla sina våningar till hela oceaner av matosdoftande livsstilsytor. Ovan ser vi ett rysligt exempel; det är firman Notar som tagit fram det fiffiga ombyggnadsförslaget som innebär att en kokvrå monterats i vardagsrummets inre del, precis vid den öppna spisen. Det kan möjligtvis vara berättigat om man ofta grillar hot dogs och vill ha nära till kylskåpet (där man har cola light i beredskap inför Äntligen hemma eller något annat förskräckligt inredningsprogram), eller om man bara vänder ihop en sallad då och då eftersom köket lik förbannat bara är en accessoar i ett piffigt innerstadshem.
Men för oss som lagar mat och gärna steker och långkokar eller har för vana att ha gäster hemma och inte vill ha vardagsrummet fullt av disk efter middagen är det helt obegripligt. Och tänk om man vill stöka för sig själv i köket? Och hur ordnar man skafferi med friskluftsventil?
Dessutom: PARKETTGOLV i köket!!! Man hepnar, som Östermalmstanten sa.
Det finns faktiskt inget som gör mig så förbannad som sällskapskök i open plan.