1962 års storfilm i Technicolor, Lawrence of Arabia, måste jag bestämt se. Bildens färger är fantastiska och för tankarna till Polaroidestetiken, men med kraftigare inslag av bla rött. Himlen är dock förträffligt blå. Det är precis så här det bör se ut!
Technicolor var det första riktigt användbara färgsystemet. Under 30-40-talen var dock utrustningen som krävdes för Technicolorfilm mycket skrymmande, eftersom kameran delade upp ljuset och filmade på 3 separata filmremsor som sedan framkallades separat. Visningskopian utgjordes sedan av en filremsa som infärgats i 3 olika steg (ungefär som när man trycker enligt CMYK). Dyrt och tidskrävande. Dessutom var filmkänsligheten bara 5 ASA så lamporna behövde vara enormt starka vilket gjorde inspelningarna stekheta av alla lampor.
På 50-talet slopades den klassiska technicolorprocessen och ersattes av en förenklad variant som även den gav ett utmärkt resultat (se Laurence of Arabia-bilden). Technicolor har viss likhet med Kodachrome, eftersom även den processen lägger till färgerna i efterhand, i framkallningsprocessen.
Trollkaren från Oz är en klassisk technicolorrulle. Titta på denna makalösa filmbild.