Systrarna Charlotta, Eva och Elsa Ehrenborg på Hovdala slott hade en omfattande receptsamling och bland dem har jag valt ut Hofdalatårta som finns med i De bästa recepten från svenska slott och herresäten.
4 äggvitor
2 dl socker
175 g mandel
Kolasmet:
2 dl vispgrädde
1 dl socker
1/2 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
Garnering
2 1/2 dl vispgrädde
kakao
Vispa äggvitan till hårt skum, strö i socker lite i sänder under kraftig vispning. Blanda i mandeln som skalats och malts.
Smörj en plåt och mjöla. Gör en kant av folie, fyrkantig 20×20. Bred ut smeten i formen och grädda i 175 grader i ca en halvtimme. När den kallnat, belägges den med kolasmet.
Kolasmeten kokas av tjock grädde, socker och sirap. Rör om i katrullen. När smeten är tjock tillsätts vaniljsocker. Den skall bli som lös för knäck. Låt svalna.
Vispa grädde till skum och bred på den kalla tårtan. Sikta över ett par matskedar kakao.