Mer än mantalsskriven är en av de många böcker som Einar Wallquist skrivit om sitt liv som doktor i Lappmarken. Jag har tidigare läst Möte med granne och blivit mycket förtjust. Wallqvist är en bra berättare och dessutom har han målat många vackra porträtt av de människor han mött där uppe. Han måste ha haft ett fantastiskt jobb som dessutom passat honom som hand i handske. På gamla dar öppnade han Silvermuseet som hör till de stora sevärdheterna i dessa trakter. Där arbetade han fram till sin död, nästan nittio år gammal.
I Mer än mantalsskriven porträtteras de människor som Wallquist mött under sitt långa arbetsliv. Vissa berättelser, till exempel Lärarinnan, gör en nästan tårögd för att den är så gripande och slutet så lyckligt. Andra slutar i elände eller visar bara på livets futtighet, vilket också har sin charm.
I Pensionerade möter vi Petter och Johanna som levt ett strävsamt liv som säkert hade kunnat bli betydligt eländigare om inte hustrun varit både företagsam och ordentlig. På ålderns höst är korna hennes sällskap och trygghet. Johannas supit till man, som för övrigt också har träben, vill dock bli av med djuren för att kunna leva ett behagligare liv. I samband med att Johanna insjuknar kommer Wallquist in i bilden och utan att närmare känna till vad djuren betyder för henne, rekommenderar hon maken att sälja korna och ordnar pension åt dem båda. Ett beslut som inte gagnar den gamla kvinnan som vissnar samman.
Även om berättelserna bygger på verkliga händelser, får man anta att Wallquist fått ta sin fantasi till hjälp för att fylla i detaljerna som saknats. Befolkningen där uppe verkar inte alltid ha varit så språksam så man får anta att det främst var berättelsernas konturer som doktorn emotsåg. Ofta gör han detta skickligt, med gott gehör, men ibland märker man att något saknas och berättelsen blir tunn. Kvinnofröjd tycker jag hör till den kategorin.
I radions arkiv finns en gammal radiointervju i fyra delar med en 76-årig Wallquist. Lyssna på den och hör Lappmarksdoktorn själv berätta om sitt liv i Arjeplogsområdet.