Boken Ur svenska hjärtans djup presenterar inte bara av kungligheter, utan även vanligt folk, borgare och arbetare, får vara med på ett hörn, ty det är den Oscarianska epoken som presenteras.
En svit av bilder visar fotograf August Roeslers hem på ett par olika adresser i stan Bilden ovan är tagen 1882 i salen på Drottninggatan 29 C och det är fru Maria Roesler med dotter som ses vid bordet. Lägenheten var bara en tvårummare med jungfrukammare och av den anledningen fick salong och sal samsas i samma rum.
År 1895 blomstrade tydligen affärerna, ty nu bebodde familjen Roesler en sjurummare på Kungsgatan 56. Notera de färgstarka tapeterna, det polykroma taket (förmakstak var verkligen inte alltid vita förritin!) och de vackra dörröverstyckena som i dagens mäklarannonser beskrivs som snidade. I själva verket är de i gips och gjutna i parti och minut. Men snygga är de ändå.
Här en av mina favoritbilder. Den är tagen av Roesler 1895 i hans våning Kungsgatan 56. Jungfrun står i serveringsrummet och den långa slutartiden gör att hon tecknas oskarpt mot serveringsskåpet. I bakgrunden skymtar kakelugnen som värmde upp detta undanskymda domestikrum. Jag tycker mycket om serveringsrum, dessa ofta fönsterlösa och mörka rum i våningarnas mitt.
Detta är köket i Drottninggatan 29 C. Innanför liggr pigkammaren och där huserade Lovisa Eriksson och Fina Holmberg. Håll i minnet att detta var en tvårummare med jungfrukammare! Personal behövde man tydligen inte knussla med även om man bodde trångt.
I svenska hjärtans djup är inte alls ovanlig på bokbörsen. Oscarianerna är värda att studeras. Köp den!