Jag har varit på Millesgården som jag härmed utnämner till en av Stockholms vackraste platser. Utsikten är slående och från terrasserna syns cisternerna vid Ropsten. Kontrasten är slående och helt effektfull.
Skulpturparken är terrasserad i olika nivåer och grönskan är precis så väl tilltagen att den inte på något sätt konkurrerar med Milles skulpturer. Se bara på bilden ovan, där lagerträden står i stram givakt i sina terrakottakrukor.
Men det är klart att det är skulpturerna som gör Millesgården och detta är en av mina favoriter. Tyvärr har jag glömt dess namn. De unga gossarna jagar fram i det brungröna vattnet med en sällsynt frenesi.
Guds hand! Ett alltigenom vackert verk med ett utomordentligt vackert namn. Huruvida den atletiske unge mannen är på väg till pärleporten, eller inte fick komma in, förtäljer icke historien.
Människan och Pegasus! Som liten älskade jag de grekiska gudasagorna och ser fortfarande Orfeus släpa sin Eurydike upp från de dödas rike, men så vände han sig om och hans älskade drogs åter ned och han återsåg henne aldrig.
Platsens skönhet är som ni kan se obestridlig. Trappor, terrasser, skulpturer, buskar, träd, stenläggning och kolonner. Intet att förbättra.
Bågskytten, ett av Milles mest välkända verk. Ursprungligen gjordes det för Liljewalchs konsthall.
Avslutningsvis två bilder. En på Olga och Carl Milles grav och en föreställande Willian Penn.
Jag håller med om att det kanske är Stockholms vackraste plats. Terrassen i ölandsten med den låga muren och stupet ner för klipporna, bassängen och skulpturerna. Är det ett FN-världsarv? Det borde vara det.
Vet inte, tror inte det, men det borde vara det. Tänk att de bodde i så vacker miljö under sin livstid! Jag tycker Millesgården har mer gemensamt med ett eventuellt himmelrike än det mer jordiska.
Bra sagt.
RJ, vill bara säga att du gör många fina inlägg. Jag rör mig i samma trakter, och det är alltid roligt att se dem genom någon annans ögon.
Det tackar jag för!