Det finns en grundläggande regel vid bakning och matlagning och det är: använd smör! Allt annat är ren dumhet, för uttrycka det milt.
I mör- och smördegskakor är smöret den ingrediens som tillsammans med eventuella smaksättare ger bakverket dess karaktär. Är man rädd för smör, får man helt enkelt äta mindre, eller inget alls. Svårare är det inte.
Övervikt är tyvärr främst en fråga om dåliga gener.
Jag köpte en smärre receptsamling för ett par veckor sedan som jag gillade. Det var Vete-Kattens kakrecept som gavs ut för ett par år sedan. En bra och grundläggande bok. Dock föredrar jag att ha bittermandel i mazarinernas mördeg, men det är en smaksak.
Ett annat knep som kan vara värd att känna till, är att alltid ta lite mindre mängd mjöl i degen, om man använder hushållsassistent. Något ologiskt kan tyckas, men det är väl beprövat.
Och glöm inte att allt med toscasmet (smör, socker och mandel) på är enormt gott!