Dagens rätt är Dillkött. En ypperlig rätt, relativt lättlagad och fantastiskt god. Här ett recept som förenklar tillagningen betydligt, ty grytbitar av nöt eller fläsk utgör grunden. 500 g kött är lagom för 3-4 portioner. Att laga en mindre laddning är bara dumt, bättre då att frysa in och spara.
Bryn köttet i smör i några minuter. Häll på vatten så att köttet täcks med en smula råge. Tillsätt purjolök och morötter i bitar, lite mindre mängd än köttet, samt vitpepparkorn. Låt sjuda delvis under lock tills köket börjar bli mört (20 min och uppåt). Skumma av om så behövs. Tillsätt sedan grädde, 1 dl ungefär, samt hackad dill efter behag.
Nu kommer den viktiga punkten, balansen mellan salt, socker och ättika. Börja med 1-2 msk socker, 2 km salt samt 1 dryg kapsyl ättiksprit. Öka sedan salt, socker eller ättika så att en smakrik balans uppnås.
Servera med en sallad eller riven vitkål samt kokt potatis eller potatismos.