Tuna backar är ett präktigt folkhemsområde strax norr om Uppsala centrum. Det ritades av stadens store man på detta område: Gunnar Leche. Byggnaderna är uppförda i tegel men mestadels gulputsade.
Området är ett sorts storgårdskvarter med generösa gräsytor i dess mitt. Ursprungligen anlades även odlingslotter men jag vet inte om dessa finns kvar.
En skicklig övergång ett hus till ett annat. Tegel och framförallt spröjs binder samman och fångar upp uppsalaslättens vindar. Högst upp i vindsvåningen en rymlig balkong.
Jag vet inte om det fanns något i byggnadsstadgan i Uppsala som sade att man inte fick inreda hela den översta våningen, mycket tyder på det. Det är i vart fall vanligt med en övre våning som likt en frontespis kröner huset.
Visst är de vackra, balkongerna! Låg, sinuskorrugerad front med handledare fästa i ett flätat smidesfönster. Den låga fronten gör att balkongen blir ljus och att ljuset lättare tar sig in i rummet innanför.
Jag skrev ett PM om detta område när jag pluggade kulturgeografi och blev mycket imponerad!
Leche hade många fina idéer. Bla att det var blandade storlekar på lägenheterna, storfamiljer och ensamma konstnärer skulle dela trapphus… Även avstånden mellan husen är väl avvägda. ”Man ska kunna se att någon är i lägenheten men inte om hen är naken”…
Fint område!
Intressant. Området är ju rätt lyckat tycker jag och dessutom välbevarat. Leche blev väl rätt förbisedd som arkitekt i överiga Sverige var jag förstått och varken Tuna eller Sala backar presenterades i Byggmästaren.
bodde där från 3 årsåldern ! Mycket bus och pennalism men härlig lekmiljö Mest enkelt folk som vår familj Folkungagatan 32 c men också länsbostadsdirektör Jonsson och Björn Erik Höijer förf.
Hjalle
”Ursprungligen anlades även odlingslotter men jag vet inte om dessa finns kvar.”
De står vid sidan av i riktning mot ån; alltså inte i själva kvarteret.
Tuna backar är Uppsalas vackraste område!