1945 anordnades hemutställningen Bo bättre på Norra Guldheden i Göteborg. Initiativet till denna milstolpe togs av Erik Wihlborg och Gotthard Johansson efter en lunch på Operakällaren i Stockholm hösten 1943. Wihlborg ville skapa ett modernt bostadsområde som skulle ”utnyttja alla rationaliseringsmöjligheter och tillgodogöra sig de senaste resultaten av forsknings- och utredningsarbetet på bostadsområdet”. Johansson, som vid denna tidpunkt var ledare för Svenska arkitekters riksförbund (SAR) och Svenska slöjdföreningens bostadsutredning, nappade på förslaget och knappt två år senare stod bostadsområdet så gott som klart och utställningen kund öppna den 17:e augusti.
I mitten av 40-talet utgjorde enrumslägenheterna ungefär 50% av det totala bostadsbeståndet i Göteborg och trångboddheten var därför något som behövde åtgärdas. Med hjälp av rationalisering standardisering och forskning ansåg man att billigare och bättre bostäder skulle kunna skapas. Förmånliga lån av stat eller kommun var också något som visste med sig var avgörande för en rimlig hyra. Vad det gällde Norra Guldheden blev tvårummarna cirka 55 kvm, treorna 65 och fyrorna runt 77 kvm. Fyror med matrum (91 kvm) fanns också och dessa hör till de mer attraktiva våningar jag sett. En öppen spis, luftig plan och mycket generösa förvaringsmöjligheter
När utställningen öppnade bar det sig inte bättre än att lägenheterna blev kritiserade för att vara små och med snålt tilltagna ytor. Jag tycker dock inte att våningarna är trängre än likvärdiga från den tiden och dessutom har de sådana kvalitéer som man bara kan drömma om idag. Köken är mycket rejält utrustade och med skåp i dubbla rader. I hallen finns ofta stengolv och fönsterbänkarna är i marmor. Golven är av parkett eller linoleum och fönstren av traditionell modell eller panoramatyp. Det finns mängder av garderober, linneskåp och klädkammare. Att både bygga stora och väl inredda lägenheter var väl helt enkelt inte möjligt.
Då det är praktiska familjevåningar som dominerar, är det klart att man kan sakna spatiösa lägenheter i Guldheden är. Men det är klart att det finns större våningar, det gör det, och vissa har faktiskt öppen spis (till exempel tidigare nämnda fyror). Högst upp i punkthusen har man dessutom terrass (se bilden ovan!). De allra flesta är dock två- eller trerummare och exempel på hur dessa ser ut finner ni här och här. Tyvärr har jag inte hittat några interiörbilder från utställningen. Använd därför Booli eller liknande för att se hur lägenheterna tar sig ut.
Förutom punkt- och smalhus, uppförde man ett litet centrum med en restaurang, en länga för butiker och små ettor med kokvrå för områdets hembiträden. Dessa jungfrur organiserades av en av arbetsförmedlingen anordnad byrå dit även fruar med tid över kunde anmäla sitt intresse. En större tvättstuga fanns också och den skötes av en föreståndarinna som hjälpte fruarna att använda de nya maskinerna.
En ovanlig detalj under dessa år var att samtliga lägenheter hade individuell mätning av varmvatten- och värmeförbrukning för att på så sätt hålla förbrukningen nere. Detta är egentligen inget nytt, ty tekniken fanns redan på 20-talet. Dock tror jag att det är först idag som detta förfarande blivit mer utbrett.
Idag kritiseras många av efterkrigstidens område för att de saknar intimitet. Det är inte svårt att förstå hur attraktivt det måste ha varit med all ljus och all luft i dessa bostäder. Idag, när den gamla bebyggelsen sanerats och kvartersstaden på nytt blivit attraktiv, kan dessa luftiga och glest bebyggda bostadsområden ödsliga, inte minst för att det bor så få personer i de lägenheter som förr rymde stora familjer. Jag är lite kritisk till att många anser att förtätning är det enda som kan lösa dessa problem. Riktigt så enkelt tror jag inte det är och dessutom förstör man lätt de kvalitéer som inte just nu efterfrågas men säkerligen snart får sin renässans.
Jag antar att du inte missat klippet om Guldhedsutställningen på http://svtplay.se/v/1393123/oppet_arkiv/guldhedsutstallningen_i_goteborg
Lite tråkigt att centrum/torget mer eller mindre förfallit idag och består egentligen av en privatläkarklinik och en Tempo-butik (som lever på oss studenter).
Syns inte klippet ? Jag har bäddat in det på sida, mellan två stycken.
Fina! Jag äger en liten lägenhet på Ellstorp i Malmö (där Björn Ranelid fick sin berömda tinnitus och hånglade upp äldre flickor i parken, för övrigt) och på köpet kom en handbok från 1940-talet om hur man sköter sin lägenhet. Att man inte bör skrubba porslinet ovarsamt och hur man bäst sköter ett linoleumgolv, osv. Jättefin. Det var så ordentligt allting på den tiden.
Vilken trevlig bok! Vem har gett ut de?
Jag känner inte till bostadsområdet, går kolla upp det.
Kan gärna kolla boken så fort jag befinner mig i Malmö igen, men jag skulle tro att det är HSB själva – det är alltså en HSB-lägenhet i fin folkhemsanda. Så vitt jag minns är de bara ett snäpp ifrån att berätta hur man använder en vattenklosett och sådant. Tonen är milt undervisande, som att de antar att folk har bott i nån dragig torpstuga med utedass och öppen eld. Kanske var det så?
Ellstorp är ett ganska anonymt område men har sin stilla charm, de tänkte liksom 1939 att det skulle bli så fint. Plaskdamm på bakgården, syrenallé, små stuckaturer i trapporna, ordentliga matkällare för var och en, stora tvättrum, rutiga linoleumgolv. (Som vi tog fram men beslöt att täcka över igen – tre olika sorters gladrutiga golv på 35 kvadrat kändes lite i överkant.)
Oj, den låter mycket rolig! Kolla gärna titel så kan jag läsa den på Kungliga biblioteket sedan.
Jag kollade upp området på Booli och konstaterade att det var rätt fint, men att alla fönster var utbytta (i de hus jag hittade) och att vissa fasader var förvanskade. men ändå, eleganta linje trots att det mest var smålägenheter.
Jag är svag för linoleumgolv men det är synd att man inte kan hitta några nytillverkade som är snygga. Plastmattor är inte alls lika fina.
Restaurant Guldheden var mycket snygg – det ser ut som en vägkrog från 70-talet. Det röda huset var även det mycket ståtligt. De stora lägenheterna var mycket välplanerade – nu när jag tänker på det har jag varit i en nästan identisk, fast i Ängelholm, också den från 40-talet skulle jag tro.
Om du kommer förbi galleriet imorgon får du gärna ta med dig vänner, det är ju öppet för alla och det kommer nog bli en del folk – alla gallerier i området öppnar. Kl. 17 -20-
Vi ses!
Väldigt vad klippskk kommentatorn i videon var då. Nä, hellre en trång tvåa än en rymlig etta för min del!
Jag hittade denna bild av Guldhedstorget på Flickr: http://www.flickr.com/photos/swedish_heritage_board/6052822838/in/set-72157627330315481 Snyggt! Men det är synd att centrumet, precis som glesbygden, mer eller mindre dött ut. Det verkar inte finnas någon större efterfrågan på närtjänster längre. Läste också att YIMBY hade haft stadsvandring i området för att ta reda på hur det kan förtätas. Lite synd tycker jag. Bara för att dåtidens ideal inte just nu är på modet.
Märkligt att de klagar så på att det är små rum. Lägenheterna är ju inte så små till ytan och som du säger är det bättre att ha två rum än ett stort. En tvåa på 53-58 kvm är ju inte jättestor, men knappast liten heller. I mitt hus finns tvåor på 45 som är helt användbara och mkt fina.